Paradise, Hawaiian Style

Elvis Movie #21 - Paramount 1966

Regissør; Michael Moore

Produsent; Hal Wallis

Manusforfattere; Anthony Lawrence og Allan Weiss

Skuespillere; Elvis Presley - Rick Richards/ Suzanna Leigh - Judy Hudson (Friday)/ James Shigeta - Danny Kohana/ Donna Butterworth - Jan Kohana / Mariana Hill - Lani Kaimana/ Irene Tsu – Pua/ Linda Wong - Lehua Kawena/ Julie Parrish – Joanna/ Jan Shepard - Betty Kohana/ John Doucette - Donald Belden/ Philip Ahn - Moki Kaimana/ Mary Treen - Mrs. Belden/ Grady Sutton - Mr. Cubberson

Produksjonen av Elvis’ 21. spillefilm Paradise, Hawaiian Style startet 2. august 1965. Opptakene som begynte 5. august, var lokalisert på Hawaii. Produksjonen av filmen ble flyttet til Hollywood 18. august. Filminnspillingen ble avsluttet den 30. september 1965. Elvis var ferdig med dubbing og fotosesjoner 4. oktober. Filmen hadde USA-première 6. juli 1966, men da hadde den allerede hatt for-première i Memphis 9. juni. Den endte opp på plass 39 på Variety's liste for året 1966.

Resymé

Filmen starter med Rick Richards (Elvis) returnerer hjem etter å ha vært borte i to år. I denne tiden har han «datet» og dumpet 4 forskjellige jenter, på 4 forskjellige øyer. Alle jentene er ansatt på turisthoteller på de respektive øyene. Rick trenger ny jobb, og dermed søker han opp sin gamle venn Danny Kohana (James Shigeta), som driver et lite flyselskap som frakter turister rundt på øyene i småfly. Familien Kohanas har savnet Rick, og spesielt Dannys eldste datter Jan (Donna Butterworth) er svært begeistret for å møte Rick igjen.

Neste dag blir Rick med Danny på en flytur. Rick tar over spakene og lander flyet. Da forteller han Danny om sin plan. De trenger å kjøpe to helikopter, for å kunne frakte turister til de øyene som turistene vanligvis ikke har mulighet til å oppleve. Dan og Rick blir dermed partnere i DanRick Airways.

Rick møter Lehua (Linda Wong), en av jentene han dumpet for et par år siden. Han forteller henne at han har endret seg. Han kysser henne og forteller at hun kan få deler av fortjenesten hvis hun klarer å skaffe kunder til flyselskapet. Det samme gjentar seg ved neste hotell hvor han treffer Lani (Mariana Hill).

Rick averterer etter en jente som kan jobbe som sekretær på kontoret. Det han egentlig ønsker seg, er en dame som han kan beile. Alle søkerne er klar over Ricks frynsete rykte. Danny forteller da at han allerede har ansatt en resepsjonist, Judy Hudson (Suzanna Leigh), og han har gjort en avtale med Judy om at hun skal si at hun er gift, slik at Rick holder hendene av fatet. Danny vet at Rick aldri har forsøkt seg på en annen manns kone. Hun får kallenavnet Friday.

Rick reiser til øy nummer tre for å treffe Pua (Irene Tsu) og gjør samme avtale med henne, som han har gjort med de andre ex-kjærestene sine. Rick flyr videre til neste øy, her treffer han Joanna (Julie Parrish). Joanna blir med Rick, som skal frakte flere utstillingshunder, på ny helikoptertur. Når en av hundene biter han, må de gjøre en nødlanding. Under denne nødlandingen presser de en bil ut i grøften. Uheldigvis kjøres denne bilen av øyas fly-inspektør Donald Belden (John Doucette).

Etter flyturen tar Rick Joanna med på middag. Her møter de tilfeldigvis Judy og han havner i slagsmål med en han tror er hennes mann. Joanna får da følelsen av at Rick er akkurat som før, så hun forlater irritert restauranten. Rick tilbyr seg å kjøre Judy hjem, men hun vil ikke la han kjøre henne helt hjem, så han slipper henne av et par kvartaler unna.

Belden har klaget overfor Danny om Rick’ hasardiøse landing. Denne føyer seg bare inn i rekken av klager på Rick, noe som gjør at Danny nå angrer på at han inngikk partnerskap med Rick.

Danny har lovet å ta sin datter Jan på helikoptertur, men fordi han nå må bruke tid på å få Rick ut av klemmen, blir turen avlyst. Isteden blir Jan med Rick på en flytur for å hente Lani. Etter å ha hentet Lani mellomlander de på Moonlight Beach. Når de skal reise hjem, kan ikke Rick finne nøkkelen til flyet. I virkeligheten er det Lani som har gjemt nøklene fordi hun ønsker å tilbringe natten på stranden. Danny klarer å finne dem neste morgen. Han nekter å tro på historien og han erklærer ovenfor Rick at deres samarbeid nå er over.

Beldens klage har resultert i at Rick nå blir straffet med 30 dagers flyforbud. Hvis denne karantenetiden brytes, vil han miste sin lisens for godt. Rick får da en telefon fra Dannys kone, som kan fortelle at Danny og Jan enda ikke har kommet seg hjem. Rick tar med seg Judy og drar av sted i Helikopteret. Rick finner til slutt Danny og Jan. Danny har gått tom for drivstoff, og har i tillegg snublet og brukket benet sitt. Alt ender vel. Rick har hele tiden visst at Judy ikke var gift og kjærligheten blomstrer. På grunn av den heroiske redningsaksjonen blir Belden mye mildere stemt, og han kan forsikre Rick om at han nå får beholde lisensen sin.

Mariana Hill and Elvis Presley in the movie Paradise Hawaiian Style - 1965

Anmeldelse

Paradise, Hawaiian Style er en typisk Hal Wallis film. Plottet er syltynt, og det er vanskelig å oppfatte hva som egentlig er handlingen i denne filmen. Filmen inneholder en hel rekke irriterende musikalske innslag, som til stadighet avbryter det som kunne være en liten spire til fremdrift.

Filmen, som var Elvis’ tredje Hawaii-film, fokuserer mye på vakre fotografiske tablåer, noe som gjør at filmen kun fungerer som et postkort fra Hawaii. Filmen inneholder i tillegg rikelig med fargerike innslag fra lokalbefolkningen, og dette bidrar også til å redusere den dramatiske fremdriften i filmen.

Som film (drama eller komedie) fungerer dette ikke i det hele tatt. Filmen er beklageligvis ikke underholdende, og det gjennomført svake låtmaterialet (se mer om dette lenger ned) gjør dette til en av de aller svakeste filmene til Elvis. Gud hjelpe meg så dårlig dette er!

Soundtrack

10 sanger ble spilt inn til filmen Paradise Hawaiian Style mellom 26. juli og 4. august 1965. Sangen «Sand Castles» ble utelatt fra selve filmen, men den ble allikevel inkludert på LP-platen som ble utgitt i forbindelse med filmen.

Ingen singler ble utgitt i forbindelse med Paradise Hawaiian Style, og grunnen for dette er helt opplagt; her finnes det ikke en eneste låt med hit-potensiale!

Jeg har redegjort under plateanmeldelsen av Blue Hawaii (les mer her), at jeg ikke liker sanger preget av spansk, hawaisk eller latinamerikansk musikk. Dette gir i alle fall noe mer innsikt i årsaken for min aversjon mot dette låtmaterialet, da flere av sangene helt naturlig er preget av nettopp hawaisk musikk. En annen og viktigere årsak til at jeg ikke liker dette materialet, er at det rett ut sagt er dårligere enn det aller meste Elvis gjorde i løpet av sin karriere. Sammenlignet med nesten alt Elvis gjorde av svakt materiale i sammenheng med filmene sine, stikker dette materialet seg ut som en betent og vond tommelfinger: For meg personlig er dette Elvis på sitt svakeste.

Tittellåten «Paradise Hawaiian Style» er et hawaii-inspirert nummer, baktung og klein. Elvis synger i et lavt toneleie, med et «crooner» lignende uttrykk. En av de svakeste tittellåtene i noen Elvis-film. «Queenie Wahine's Papaya» er en tullesang med en tekst fra avgrunnen. Fryktelig dårlig. «Scratch My Back» er en schizofren popsang som fullstendig mangler en musikalsk retning. «Drums Of The Island» er nok en hawaii-inspirert sang, og nok en gang blir ord fattige; denne banale melodien er bare vond å høre på. Deretter får vi servert fire popsanger; «Datin'», «A Dog's Life», «House of Sand» og «Stop Where You Are». Dette er de fire beste sangene i filmen, dog uten å glimre av gull. Disse sangene representerer prototypen på de masseproduserte popsangene som ble benyttet i de tallrike Elvis-filmene, og selv Elvis klarer ikke å skape magi med slikt materiale. Siste nummer i filmen er «This Is My Heaven», en sukkersøt hawaii-influert ballade, som hadde passet perfekt i soundtracket til Blue Hawaii. Sangen som ikke ble inkludert i filmen; «Sand Castles», er en ballade som faktisk er bedre enn flere av de sangene som ble inkludert i filmen.

Paradise Hawaiian Style (2) - Queenie Wahine's Papaya (1) - Scratch My Back (2) - Drums Of The Islands (1) - Datin' (3) - A Dog's Life (3/4) - House of Sand (3/4) - Stop Where You Are (3) - This Is My Heaven (1/2) - Sand Castles (Outtake) (3) (Rangeringen er på en skala fra 1 – 5)

Movie Clip

Sources; “Elvis: The Hollywood Years” – David Brett / “Elvis! Elvis! Elvis!: The King And His Movies” – Peter Guttmacher / www.elvis.com.au / Wikipedia