Something For The Girls

  • In January 2014, the book "Something For The Girls" was released. Below you will find a review we wrote for the Norwegian fan club magazine Flaming Star. This book review is only written in Norwegian.

  • I januar 2014 ble boken «Something For The Girls» utgitt. Nedenfor finner dere en anmeldelse vi skrev for det norske fanklubb magasinet Flaming Star. Denne bokanmeldelsen er kun skrevet på norsk.

Flaming Star, i samarbeid med Follow That Dream, har sluppet en ny praktbok: Something for the Girls. For å si det med en gang… dette er en fantastisk bok! Førsteinntrykket, det sylskarpe bildet av Elvis som pryder omslaget, virker så innbydende og appetittvekkende at man faktisk kunne servert boken som middag.

Jeg har fått med meg at det på diverse internettfora har vært flere som har reagert på tittelen. Det finnes jo veldig mange mannlige fans der ute (undertegnende inkludert) som også kunne tenke seg denne boken. Det hele skyldes faktisk uvitenhet. En av flere tidlige arbeidstitler til filmen Loving You, som denne boken helt og holdent handler om, var nettopp «Noe for Damene». Så da regner jeg med at det mysteriet er oppklart; boken er definitivt ment for både kvinner og menn i alle aldre.

Boken er i et format vi kjenner godt fra tidligere Flaming Star-utgivelser som for eksempel Jailhouse Rock – Frame by Frame, King Creole – Frame by Frame og The Best of British Vol. 1. Vi snakker altså her om et beist på 2,7 kilo, nesten en kvart kvadratmeter stor og 526 sider, der papir og trykk er av ypperste kvalitet. Det eneste negative er at disse bøkene, på grunn av den grandiose størrelsen, ikke egner seg særlig godt som sengelektyre. Her er det godstolen eller sofaen som gjelder når man skal fordype seg i innholdet.

Loving You er som kjent hans andre helaftens spillefilm, og som nevnt ovenfor, er boken i hovedsak viet denne halvveis selvbiografiske filmperlen. Elvis så ut som en gresk Gud på denne tiden, og nettopp DET kommer svært tydelig frem når jeg begynner å bla i denne boken.

Boken har en systematisk og ryddig oppbygning. Jeg opplever at forfatterne Pål Granlund og David English har tenkt nøye igjennom konseptet. Billedbøker er ikke det jeg vanligvis prefererer. Mitt ankepunkt er at det ofte er side opp og side ned av nesten helt identiske bilder, og slike bøker opplever jeg fort som lite dynamiske. Granlund og English har klart det kunststykket å sterilisere boken for nettopp dette viruset. Det er lite gjentagelser, og hele den første delen av boken, som er en slags «dag for dag»-oversikt over innspillingen av filmen, oppleves som svært variert. Og som om ikke alt dette var nok … mange av bildene i boken er i farger!

Boken begynner med et lite tilbakeblikk på testfilmingen som Elvis gjorde for Paramount 26. mars 1956. Deretter følger noen bilder fra april 1956, da Elvis signerte kontrakten med filmselskapet. Så hopper vi raskt frem til 10. januar 1957, den dagen Elvis ankommer til Los Angeles for å starte sitt arbeid med Loving You. Vi får videre se bilder fra kostyme- og sminkeforberedelsene mandag den 14. januar. Her har det beklageligvis sneket seg inn en liten feil i overskriften. Her er det faktisk skrevet «February 14th», men vi vet at bildene beviselig er fra den 14. januar. Heldigvis er ikke denne dumme slurvefeilen symptomatisk for resten av boken.

I første del av boken får vi også presentert novellen A Call From Mitch Miller, som manuset til Loving You er tuftet på. Historien, som er skrevet av Mary Agnes Thompson, ble første gang publisert i magasinet Good Housekeeping i juni 1956. Videre får vi en svært inngående presentasjon av skuespillere, produsenter og andre som medvirket til filmen.

Over de neste 300-400 sidene får vi være flue på veggen under innspillingen av selve filmen og den tilhørende musikken. Kronologien er lagt opp etter filmscenene, og det vil i praksis si at boken ikke er helt kronologisk i forhold til dato. For å gi dere et eksempel på hva jeg mener: På side 38 ankommer Elvis til Los Angeles for å begynne arbeidet med filmen. Da skriver vi 10. januar. Deretter følger vi arbeidet med filmen kronologisk etter dato helt frem til 18. februar (avsluttes på side 205). På side 206 hopper vi tilbake til den dagen Gladys og Vernon ankommer til Los Angeles den 29. januar, og fortsetter videre med innspillingen av scenene til «Mean Woman Blues» (kaféscenen) og «Teddy Bear», som henholdsvis fant sted den 11.-12. februar og 15. februar.

At boken er lagt opp på denne måten, er en smakssak. JEG ville foretrukket at boken var lagt opp kronologisk på dato, men jeg mener allikevel ikke at forfatternes valg ødelegger noe som helst.

Mellom slagene får vi artikler og intervjuer med medvirkende aktører. Boken er grundig og dyptpløyende, interessant og belysende. Det er tydelig for meg at Granlund og English har gjort et omfattende forskningsarbeid rundt bokens tema i forkant. Jeg skal ikke si at siste ord er sagt når det gjelder noe som helst som har med Elvis å gjøre, men per i dag fremstår denne boken som det DEFINITIVE bokverket om filmen Loving You.

De siste 60 sidene av boken er viet stillbilder og promoteringsfotografier. Noen av bildene er velkjente, men mange av bildene er helt nye for dette øyet. Kvaliteten på de sylskarpe bildene tok nesten pusten fra meg, og jeg må nok innrømme at jeg ble sittende og måpe i forundring det meste av tiden. Rett ut sagt, dette ga meg en «vann-i-munnen»-opplevelse. Helt avslutningsvis blir vi vartet opp med noen sider som gir oss bilder av kinoplakater fra hele verden.

Jeg kunne ramset opp en rekke nye personlige favorittbilder fra boken, men det er mye bedre at du kjøper boken selv, og gjør deg opp din egen mening om hvilke bilder som er dine favoritter. Jeg vil allikevel trekke frem bildene av Elvis og Lizabeth Scott på side 76 og 77, bildet av Elvis bak filmkameraet på side 135, en hel drøss bilder fra «Lonesome Cowboy»-settet på side 175 til 189, bildene av Elvis bak scenen under innspillingen av «Teddy Bear»-sekvensen på side 280 og 281, og til slutt flere bilder fra siste del av boken (side 455, 463 og side 477 til 479). Alle sammen fantastiske bilder i nesten uvirkelig god kvalitet!

Det engelske språket i boken klinger generelt godt, og det er tydelig at noen med anglikansk bakgrunn har skrevet og/eller kvalitetssikret teksten (i dette tilfellet er det vel medforfatter English som vi kanskje skal kreditere den innsatsen). Jeg har ikke hatt tid til å lese all tekst, men min foreløpige konklusjon er at det i alle fall ikke florerer med skrivefeil.

En for folk flest liten digresjon i denne boken er tre korte og konsise innlegg som fokuserer på selve musikken og de tilhørende plateutgivelsene av albumet Loving You, skrevet av henholdsvis Hans Otto Engvold (side 513), Gordon Minto (side 514), og Ernst Jørgensen (side 526). Det er nok ikke alle som fester seg ved disse artiklene, men for en musikkentusiast som meg, var dette en fin liten bonus.

Er det noe som i det hele tatt trekker ned helhetsinntrykket, hvis vi ser bort ifra dateringsfeilen jeg nevnte ovenfor? Veldig lite, vil nå jeg si! Det forekommer et tjuetall steder at bildene er delt over to sider, som for eksempel flere fotografier fra kaféscenen på side 240 til 255. Dette kan jeg fint leve med da bildene er delt på en måte som ikke forringer motivet. Det jeg dog mener er en liten feilvurdering, er delingen av fotoet på side 455. Dette bildet hadde undertegnende aldri sett før, og hvilket bilde det er! Dessverre har Granlund og co delt dette bildet mellom to sider. På grunn av bokens størrelse og innbinding får man ikke sett hele bildet skikkelig. Dette er synd, da bildet fint kunne fått plass på en side hvis man hadde krympet det med noen få centimeter. Når dette er sagt … dette er bare flisespikkeri fra min side.

Å, dette glemte jeg nesten i euforien over de flotte bildene! JA, det medfølger også en CD-plate med det originale Loving You-albumet. I tillegg er det inkludert noen bonusspor som enten er sanger spilt inn i samme periode eller alternative tagninger av låter fra selve albumet. Den viktigste årsaken til at jeg denne gangen ikke ser meg nødt til å fokusere på CD-platen, er at den overhodet ikke inneholder noe nytt materiale. Alle sporene har vært utgitt offisielt tidligere. Lyden på platen er mastret på nytt av Lene Reidel. Hvorfor man har tatt seg bryet med å lage en ny mastring av albumet, er noe jeg egentlig finner litt besynderlig da FTD allerede har gitt ut Loving You i tilnærmet fullendt lyd (den gangen mastret av Kevan Budd). Nok om det. CD-platen er nå en gang den perfekte kompanjong til boken. Plusser man på med et varmt pledd, en stor kopp kaffe og et par dråper godt i glasset, så har jeg gitt deg oppskriften på en fortreffelig kveld.

For å konkludere: Hvis du har et snev av interesse for Elvis Presley (og det har du ettersom du leser presis dette), så er jeg trygg på at du ikke kan finne noe bedre å investere pengene i akkurat nå. Jeg innrømmer gjerne at jeg synes 545 kroner er mye for en bok, men dette praktfulle opuset er verdt hvert eneste øre! Jeg gir den min uforbeholdne anbefaling!

Havard (ELVIS and his MUSIC)

The Norwegian version of this article was featured in the "FLAMING STAR" magazine published by the Official Elvis Fan Club of Norway (spring 2014).


Den norske versjonen av denne artikkelen ble trykket i magasinet «FLAMING STAR», som publiseres av den offisielle Elvis fanklubben i Norge (våren 2014).